Een bord spaghetti all'amatriciana

Recept voor een heerlijke spaghetti all’amatriciana

Oh wat heb ik laatst toch weer heerlijk gekookt en dito gegeten! Spaghetti all’Amatriciana. Simpel maar zo smaakvol. Zelf maken? Een kind kan de was doen.

Een bord met spaghetti all'amatriciana

Spaghetti all’amatriciana voor 4 personen

Ingrediënten

  • Spaghetti 320 gram
  • gepelde tomaten (mag uit blik) 400 gram
  • Guanciale (gerookt kinnenbakkenspek)
  • Gesnipperde ui of sjalot
  • Pecorino Romano naar smaak
  • Peper en zout naar smaak
  • Optioneel, maar aan te raden: rode peper (vers of gedroogd), witte wijn om af te blussen

Guanciale is het spek van de wang van het varken. Toen ik deze pasta kookte, had ik nog een stuk liggen uit Calabria, maar het blijkt hier niet overal te koop te zijn. Probeer anders te zoeken naar een stuk gerookt kinnebakkenspek met mooi veel vet eraan. Je slager of een groothandel als de Hanos kan je er wellicht aan helpen.

Bereiding

Breng voor de pasta ruim water aan de kook met 3-4 eetlepels zout.

Ontdoe de tomaten van hun zaadjes, stop ze weer terug in het blik. Snipper de ui en eventueel de verse rode peper. Snij de spek (bij een heel stuk niet vergeten de harde randjes weg te snijden) in kleine, dunne reepjes.

De ui/sjalot, rode peper en spek mogen allemaal tegelijk de pan in. Gebruik olijfolie, want dat zorgt ook weer voor extra smaak straks! Even op hoog vuur aanbakken en daarna weer terug op middel vuur.

Ondertussen de spaghetti niet vergeten in de pan te doen en een timertje te zetten als je geen biologische pastaklok hebt.

Nu doe je de tomaten in de koekenpan bij de spekjes, ui en peper. Wel handig om de tomaten eerst wat kleiner te snijden. Laat dit geheel sudderen en voeg af en toe wat water toe als het te veel inkookt. De laatste keer dat je er wat (kook)vocht bij wil doen, verwissel je dit met een scheut witte wijn. Even in laten dampen!

De spaghetti is inmiddels al dente gekookt. Met een pastatang pluk je de slierten eruit en doe je ze in de koekenpan bij de saus. Goed doorroeren! Pak je Pecorino Romana (nee, geen parmigiano of grana padano!) erbij en rasp een mooie hoeveelheid kaas over het gerecht. Serveer het geheel in een schaal met wat extra kaas eroverheen en klaar!

Buon appetito!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *