Papardelle

Heerlijk ‘pappare’ met Pappardelle con speck e funghi porcini

Pappardelle speck e funghi porcini“Pappare”. In Nederland zouden we het waarschijnlijk schrokken noemen, in Italië is de definitie het met eetlust en genot nuttigen van etenswaar. De pastasoort pappardelle dankt er haar naam aan. En dat is niet voor niks. Het volgende recept, dat een romige saus combineert met speck en funghi porcini, is niet te versmaden.

Je kan de pasta zelf maken. Natuurlijk kun je bij tijdsgebrek ook gebruikmaken van verse pasta van de supermarkt: dan is dit recept in een handomdraai klaar.

Voor de verse pasta per persoon: 

 • 100 gram bloem, type 00
 • 1 ei
 • snuf zout

Maak op een schone ondergrond een bergje van de bloem. Duw met je vingers de bloem in het midden wat opzij en zorg voor een kuiltje. Hierin belandt de ei met een snuf zout. Met een vork meng je voorzichtig het ei, dat zich vermengt met de bloem. Hierna vermeng je de rest van de bloem met het ei en na zo’n 15 minuten kneden heb je een stevige bol pasta die je in doorzichtige folie wikkelt. Na een half uurtje rusten in de koelkast kun je het deeg uitrollen. Hiervoor gebruik je een mattarello of een pastamachine.

Het deeg moet ongeveer een halve millimeter dik zijn, waarna je het in stukken verdeeld. Tipje: rol de bladen pasta op (wel even bestrooien met extra bloem om plakken te voorkomen) en snij het opgerolde deeg in de gewenste dikte. Voor de pappardelle houd je dus 2 à 3 centimeter aan.

Papardelle

De saus

Ben je voor de Italiaanse pasta gewoon naar de Albert Heijn gegaan? Dan begin je hier!

Ingrediënten voor vier personen:

 • 100 gram speck (of gedroogde ham)
 • funghi porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
 • 150-200 ml slagroom
 • Sjalotje, fijn gesnipperd
 • Verse krulpeterselie, gehakt
 • olijfolie
 • peper
 • zout
 • Citroen (optioneel)

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook voor de pasta. Leg de gedroogde paddestoelen in een kleine hoeveelheid water (precies genoeg zodat ze helemaal onder water liggen) en laat rusten tot ze zacht zijn.

Verhit in een koekenpan twee eetlepels olijfolie (gebruik vooral geen dure extra vergine olie, de smaak verdwijnt grotendeels bij verhitting). Fruit het sjalotje en voeg de speck of gedroogde ham (in stukjes gesneden) toe.

De funghi porcini zijn inmiddels zacht. Haal ze uit de kom en blus het mengsel in de koekenpan af met het vocht. Hak de paddenstoelen grof wat kleiner en voeg ze toe. De slagroom en peper kunnen nu ook toegevoegd worden. Wil je een klein frisje toevoegen? Rasp dan wat citroenschil (alleen het geel!) en doe dit in de pan. Laat het geheel nu even inkoken.

De verse pappardelle zijn al dente als ze komen bovendrijven. Voeg een kleine hoeveelheid van het pastawater toe aan de saus in de koekenpan. Giet de pasta af en voeg deze toe aan de saus. Even mengen, verse peterselie erbij en serveren.

Bron: GialloZafferanno

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *