Oranje ballen uit Sicilië [recept]

arancini con ragùDaar lagen ze. In de vitrine onder de counter van een klein Palermitaans cafeetje vlakbij de  kathedraal. Flinke, oranje ballen, groter dan mijn vuist. “Arancini con ragù” stond op het bordje. De vrouw achter de toonder vertelde ons dat het een gefrituurde bal van rijst en ragout was, een typisch Siciliaans gerecht. Avontuurlijk als mijn moeder, zus en ik waren – en hongerig, ik geef toe – besloten we er twee te bestellen. Het bleek een goede beslissing: een hap en we waren fan. De rest van onze stedentrip in de hoofdstad van Sicilië waren de Arancini – de naam verwijst naar de gelijkenis met sinaasappels – een vast onderdeel van ons dagelijks menu.

Een korte zoektocht op internet leert me dat de Arancini stammen uit de 10e eeuw, in de tijd dat Sicilië onder Kalbidisch (Arabisch) bewind viel. De Arabieren brachten rijst naar Sicilië, wat de uitvinding van deze lekkernij mogelijk maakte. Niet alleen de rijst, maar ook de saffraan waarmee de rijst op smaak wordt gebracht en gekleurd voor de oranje rakkers kwam bij hen vandaan. Arancini kunnen met verschillende dingen worden gevuld: vleesragout dus, maar ook tomatensaus, mozzarella, of bonen. Ze zijn best wel machtig, dus eet ze vooral niet een uurtje voor het avondeten (weet ik uit ervaring…).

Het bereiden van Arancini schijnt een aardige klus te zijn. Voor de nieuwsgierige daredevils, hieronder een recept dat ik vond in een kookboekje met typische Siciliaanse gerechten:

Tijd: 2,5 uur.
Voor vier personen:

Olijfolie (extra vergine)
300 gr rijst en een zakje saffraan (of gele rijst)
Een sjalot
200 gr rundergehakt
1 ui
1wortel
80 gr doperwten
Half glas rode wijn
500 gr geplette of gemalen tomaat
80 gr York ham in blokjes gesneden
80 gr broodkruimels
Meel
3 eidooiers
1 mozzarella
Zout
Frituurvet

Voor de ragout: bak de ui, de fijngesneden wortel, en de doperwten. Voeg de rundergehakt toe en gooi daar na enkele minuten de rode wijn bij. Voeg wanneer de rode wijn is verdampt de gemalen tomaat toe en laat dit gedurende twee uur koken. Laat het daarna afkoelen.

Doe ondertussen vier lepels olijfolie in een pan, bak de gesneden sjalot, en voeg wanneer die bruin begint te worden de rijst toe. Doe er kokend water of groentebouillon bij om de rijst te laten koken, en voeg de saffraan aan het water toe. Laat het koken tot de rijst al dente is. Laat het daarna afkoelen.

Neem dan wat rijst in je handen, doe in het midden wat ragout, twee blokjes York ham, en een plakje mozzarella. Sluit de vulling af met de rijst, en maak met vochtige handen het geheel rond- of peervormig (in het oosten van Sicilië schijnen Arancini een kegelvorm te hebben). Rol dit voorzichtig door de meel, eidooiers, en tenslotte door de broodkruimels. Hierna kun je de ballen frituren, en eventueel naar smaak zout toevoegen.

Buon pranzo!

Bron recept: Cucina Siciliana, Trimboli Editori.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *